Qui sóc?
Maria Castellana
Soc antropòloga i mestra, estic especialitzada en educació viva, desenvolupament infantil, llenguatge i lectoescriptura, i escola de bosc.
Soc experta en direcció i coordinació d’escoles de bosc, vaig formar-me amb Kindling Play and Training a Anglaterra el 2018, formació reconeguda per la Forest School Association de UK; aquest fet em va permetre ampliar els meus horitzons i aprofundir en el coneixement dels processos de la infància.
He coordinat i treballat a escoles d’educació viva des del 2005; des del 2012 en escoles vives a la natura. A totes les escoles on he treballat, la natura i l’aire lliure han estat un factor fonamental, acostant-me progressivament a la pedagogia de les escoles de bosc.
M’he format amb la Tamara Chubarovsky sobre temes de lectoescriptura, amb el Dr. Jordi Catalán sobre desenvolupament infantil i lateralitat i amb la Patricia de Diego sobre pedagogia sistèmica aplicada a l’educació viva. He participat a Jornades sobre visió i educació organitzades pel Col·legi Oficial d’Oftalmòlegs i Optometristes de Catalunya, on he pogut constatar la gran importància de la visió en els processos d’aprenentatge i adquirir recursos per a poder fer bones derivacions.
També he fet sortides amb la biòloga Carme Clopés del Parc Natural del Montseny per a conèixer millor l’entorn natural on visc i desenvolupo la meva activitat educativa, i cursos amb l’entitat Barcelona Permaculture, hiking and foraging club sobre recol·lecció silvestre. He après d’altres professionals, persones, àvies i avis, infants que han compartit els seus coneixements i nodrit les meves experiències i la meva reflexió; i també dels animals, del bosc i de la natura que cada dia comparteix els seus tresors amb nosaltres.
Del 2014 al 2021 vaig cofundar i treballar a Pas d’Infant, un equip de formació i assessorament a l’educació i l’acompanyament emocional de l’infant. Des d’aquesta plataforma, vaig codirigir i coordinar diverses formacions en educació viva, natura i infància, a destacar: Mirades, formació en educació viva i acompanyament emocional de l’infant 0-7 anys I i II (del 2014 al 2022) i la formació Petjades, educació viva a la natura (2020-21). A més a més, des de Pas d’Infant vaig cofundar i codirigir l’Escola de Bosc del Montseny (2019-21).
Des del 2009, ofereixo formació en educació viva i acompanyo processos d’innovació educativa a centres educatius. Treballo també com a formadora del Caiev (Centre d’Assessorament i Investigació per a l’Educació Viva) des del 2012, com a formadora a l’escola d’estiu del Moviment de Renovació Pedagògica de Terres de l’Ebre del 2017 al 2020, a les Jornades d’Educació Viva i a Biocultura del 2013 al 2019.
Ofereixo formació en lectoescriptura a escoles que desitgen harmonitzar el seu projecte pedagògic de llengua recolzant-se en coneixements científics, en una bona estructura pedagògica i en una bona sistematització de la progressió adequada en cada etapa.
Després de formar-me a Anglaterra en escola de bosc, ofereixo també formació a escoles que volen adaptar el model educatiu per poder generar espais regulars d’escola de bosc, seguint el model actual vigent als països del nord d’Europa on la natura és part del currículum educatiu.
He fet formació sobre rastres i mamífers ibèrics amb Benjamín Sanz de Muskari Rastros, i formació en Buschcraft amb Gabriel Vairoletti, de la International Buschcraft School. Des del 2023 formo part de Living Connection, una comunitat d’aprenentatge creada per Jon Young, on treballem maneres, recursos i coneixements que ens ajuden a aprofundir i millorar la connexió i la comprensió de la natura.
També he fet sortides amb la biòloga Carme Clopés del Parc Natural del Montseny per a conèixer millor l’entorn natural on visc i desenvolupo la meva activitat educativa; tallers amb l’entitat Barcelona Permaculture, hiking and foraging club sobre recol·lecció silvestre i amb Olga Domingo, descendent de trementinaires, sobre el poder de les plantes.
A més a més, he après d’altres persones, àvies i avis, infants que han compartit els seus coneixements i nodrit les meves experiències i la meva reflexió; i sobretot he après dels animals, de les plantes, del bosc… de la natura que cada dia comparteix els seus tresors amb nosaltres.
L’any 2017-18 vaig treballar com a especialista de llenguatge dins del programa “Lluita contra la pobresa” de Save the Children, dissenyant un programa de suport al desenvolupament per a infants de 0 a 6 anys que actualment s’està duent a terme al barri de Vallecas, Madrid.
L’any 2000 vaig obtenir una beca d’intercanvi per a la Universitat de Guadalajara (Mèxic) i, a part d’estudiar cultura, literatura, història i art mexicà, vaig treballar com a voluntària a la Reserva de la Biosfera Sierra de Manantlán, dins d’un projecte ornitològic de la universitat i també en un projecte de protecció de la tortuga gegant de Galápagos, des de fa uns anys en perill d’extinció.
A l’estiu del 2001, vaig treballar en un projecte d’investigació per aquesta universitat orientat a conèixer el grau de consciència de l’impacte humà i la degradació mediambiental a una comunitat de camperols situada dins de la Reserva Natural.
A part de l’educació viva, vaig rebre també formació artística entre el 1993 i el 1999, a les escoles de Teatre El Galliner, El Timbal i al conservatori de música de Girona. Això em va portar a treballar durant varis anys realitzant espectacles de teatre, titelles i contacontes (del 2003 al 2008), i experimentar i conèixer amb més profunditat aquestes àrees tan importants en el desenvolupament holístic dels infants que ara nodreixen la meva pràctica educativa i formativa.
A més a més, tinc experiència en l’àmbit de la diversitat funcional, on em vaig familiaritzar amb el treball amb infants i joves amb dificultats cognitives i de desenvolupament. Vaig treballar a l’Associació d’Hidrocefàlia i Espina Bífida (1994- 1996) i després a la Fundació Ludàlia (2002-04). Des del 2014 i fins a l’actualitat, soc membre del patronat de la Fundació Elna per la Diversitat Funcional a través de la qual continuo estant en contacte amb aquest món, aprenent i revisant els pilars de desenvolupament de l’ésser humà.
Actualment, a part d’oferir formació a escoles i famílies interessades en l’educació viva, l’aprenentatge vivencial de la lectoescriptura i la pedagogia de l’escola de bosc, també dirigeixo La Ginesta, una escola de Bosc a la zona del Baix Montseny on ofereixo sessions de bosc per a infants i famílies amb ganes de connectar, aprendre i gaudir de la natura.
Estaré encantada de resoldre qualsevol dubte que tinguis 😉
Envia’m un missatge breu, clar i específic. D’aquesta manera, podré respondre’t de manera eficient.