Escola de Bosc La Ginesta​​

Les Escoles de Bosc: què són i què aporten?

“L’escola de bosc és un procés d’aprenentatge vivencial centrat en l’infant, que ofereix oportunitats per al creixement holístic a través de sessions regulars. És un programa a llarg termini que recolza el joc, l’exploració i la gestió de riscos. Ajuda a desenvolupar confiança i autoestima a través d’experiències d’aprenentatge vivencials i pràctiques en un entorn natural.” www.forestschoolassociation.org (2022)

Els éssers humans sempre hem après de la natura i a la natura, doncs és una relació intrínseca ja que nosaltres també som natura, vivim dins d’ella i la necessitem per a sobreviure i per a mantenir-nos sans i equilibrats.

Però tot i així la formalització del model educatiu de l’escola de bosc va néixer a Dinamarca i Suècia als anys 50 amb l’objectiu de sistematitzar i garantir que els infants creixessin en contacte amb la natura. Aviat es va estendre pels països del nord d’Europa, països amb climes freds, hiverns amb neu i temperatures baixes i pluja sovint, però on es valoren els beneficis d’estar a l’aire lliure i aprendre i desenvolupar-se a la natura.

Les escoles de bosc són projectes que creen un espai de qualitat en contacte amb la natura per a que els infants puguin desenvolupar-se de forma sana i equilibrada, aprenent a autoregular-se, fomentant l’autoestima i l’autonomia a través de propostes vivencials, pràctiques i en connexió amb els cicles i invitacions de la natura. Ppromouen el desenvolupament holístic fomentant la salut, la resiliència, la creativitat, la independència i l’autoconfiança de totes les persones implicades. Fomenten una ètica conscient i uns valors relacionals de respecte cap a un mateix, els altres i la natura.

Actualment, les escoles de bosc s’han estès per quasi tot el món, des d’Europa, Amèrica fins a Àsia i Oceania, amb diferents formats i variants segon el context sociocultural. Les diferents experiències i els estudis científics estan demostrant i validant els beneficis que ens aporta a les persones estar a la natura de forma regular.

Beneficis d’estar a la natura de forma regular:

  • millora la salut qualitativament
  • puja el sistema immunitari
  • baixa el nivell d’estrès
  • permet una millor condició física, respiratòria i visual
  • millora el desenvolupament holístic de l’infant
  • augmenta el seu potencial cognitiu doncs li permet generar una xarxa neuronal més ben nodrida i integrada de cares a aprenentatges més complexos
  • millora la capacitat de concentració, d’abstracció i la motivació
  • fomenta l’autonomia (aprenem a cuidar de nosaltres mateixos i mateixes), l’autoregulació (aprenem a gestionar les nostres necessitats i interessos) i l’autoestima (ens sentim més capaços/ces, valuosos/es, empoderats/ades).
  • millora les habilitats socials, doncs es generen moltes situacions en les que necessitem cooperar amb el grup però també hi ha espai suficient per a autoregular-se i cuidar-se un/a mateix/a.
  • Fomenta la resiliència, creativitat i pensament crític, doncs hem d’adaptar-nos als canvis que es donen constantment a la natura pel fet de ser un entorn viu
  • beneficia directament el creixement, el benestar i els aprenentatges i ens fa més feliços i felices.

Si pensem en els records d’infància més bonics que tenim ens adonarem que molts d’ells succeeixen en un entorn natural: banyar-nos al riu o al mar, jugar amb la sorra de la platja o la terra del jardí, enfilar-nos a un arbre, gronxar-nos, prendre el sol, collir mores, castanyes o bolets que després ens menjarem, jugar a fet i a amagar al bosc, jugar amb els bassals quan plou, escoltar cantar els ocells o veure’ls volar, trobar-se amb un animals salvatges…

Així doncs, poc a poc les escoles de bosc s’estan estenent, i cada cop més persones gaudim d’aquesta pedagogia i d’una vida més plaent i equilibrada, en sintonia amb la natura i amb nosaltres mateixos i mateixes.

Pedagogia de l’escola de bosc

La Pedagogia estacional

Totes les sessions de La Ginesta es realitzen a l’aire lliure, en diferents entorns naturals segons l’estació, aprofitant totes les invitacions, oportunitats, reptes, beneficis i regals dels entorns vius.

A la tardor, aprofitem els canvis que es donen al bosc per a recol·lectar, explorar, treballar amb eines, fer cabanes, observar el comportament d’animals, arbres i plantes, acomiadar els ocells migratoris, gaudir de la pluja, del fang i dels processos que ens porten cap a l’hivern. Aprenem a posar tendals i fer refugis per la pluja i el fred que s’acosta, i a estar i entendre el bosc de tardor.

A l’hivern, gaudim del fred i de l’escalfor del foc, aprenem a fer foc i a cuinar-hi, gaudim de contes i jocs vora el foc, a teixir i crear amb les nostres mans. Al fer sessions de tarda, vivim també el bosc quan es fa fosc, coneixem els cicles de la lluna i també aprenem a entendre la hivernació a la natura i com nosaltres també fem un procés similar al que es viu al bosc. Aprenem a escoltar i entendre els processos de l’hivern i, per això, també ens aprenem a entendre a nosaltres i a cuidar-nos millor en aquest moment de l’any.

A la primavera, gaudim de l’explosió de vida, esperem amb il·lusió els ocells que tornen als nostres boscos i els animals que es desperten, observem la reproducció d’animals i plantes i tots els seus rastres que ens permeten conèixer-los millor. Practiquem la recol·lecció invisible i aprenem a saber què podem menjar i què no del nostre entorn. Continuem treballant amb eines, navalles i ganivets, serres, trepants, per a crear allò que desitgem com a persones i com a grup, sempre amb una mirada de respecte cap a la natura i els seus processos.

A l’estiu, ens refresquem al riu i coneixem el seus habitants, explorem els entorns d’aigua i les seves infinites possibilitats. Observem els canvis que es donen, aprenent de la natura a cuidar-nos de la calor i el sol, igual que fan altres animals, i a agrair l’ombra que ens ofereix el bosc. Fem propostes sota ombra que ens permetin seguir creixent i busquem fruits i plantes d’estiu que ens refresquin.

Contes, cançons i jocs

A part de les propostes estacionals, a totes les sessions fem jocs, contes i cançons que ens apropen als animals, a les plantes, arbres, a la terra, per a poder viure i entendre millor els seus processos i maneres de fer.

La música obre totes les sessions de bosc, doncs comencem sempre amb un cercle on ens saludem entre nosaltres i també a la natura cantant una cançó. Cantar ens uneix, ens equilibra i ens connecta, és una eina antiquíssima que treballa a partir de la vibració dels sons. Igual que els ocells, nosaltres també aprenem a expressar-nos a través del cant, les danses i els ritmes, i a narrar històries bella i melodiosament.

Els jocs de grup estan presents a totes les sessions d’una manera o altra. Quan juguem, ens movem com un animal determinat, o fem servir algun sentit igual que aquell animal, cacem o ens amaguem segons si som depredadors o preses, juguem en manada o solitaris, etc. Quan juguem ens divertim, riem, vivim aventures i ens sentim més a prop i més connectats amb la natura, amb els animals i plantes, i entre nosaltres, com a grup.

Els contes orals tanquen totes les sessions de matí, acostant els infants a la natura a través d’un recurs màgic i ancestral. Pot ser un capítol dels nostres protagonistes, en Guido i l’Amaranta, un esquirol i una marmota que ens acompanyen i diverteixen amb les seves aventures; pot ser que aparegui en Trapis Trapitrum, el nostre follet titella que porta sempre missatges de la terra i el bosc; pot ser un conte narrat amb un teatret de taula o teatralitzat pels infants… A través d’aquestes històries vivim, imaginem, entenem i estimem la natura.

Screenshot_2

La cura del grup

A La Ginesta tenim cura del grup de persones que som, de les relacions entre nosaltres, dels espais i aventures que compartim, per això comencem i acabem la sessió amb un cercle, a vegades, vora el foc. En aquest espai compartim les nostres experiències i ens reconeixem com a grup, cadascú té el seu lloc i el seu valor únic i genuí.

Al cercle també compartim les celebracions estacionals de cada moment de l’any i les celebracions especials dels cicles vitals (aniversaris, caigudes de dents, transicions de grups, cicles lunars, naixements o defuncions, etc.) assaborint aquesta màgia que sorgeix a l’estar en grup en un entorn que està viu.

Els nostres pilars pedagògics a nivell d’acompanyament emocional són l’educació viva, la pedagogia sistèmica, el model comunitari de comportament i la comunicació no violenta. Quan hi ha un conflicte o un infant està essent irrespectuós, procurem estar presents, mantenir-nos neutres, sense judicis, mirant amb amor i fermesa, limitant qualsevol tipus d’agressió.

Entenem els límits com quelcom que ens cuida i garanteix el nostre benestar. Per això treballem amb els infants perquè els visquin des d’aquest amor i cura, i puguin anar-los integrant orgànicament.

Intentem que, poc a poc, els infants puguin resoldre els seus conflictes de forma sana i autònoma, ensenyant-los a expressar-se sense agredir, a escoltar l’altre i a posar-se d’acord sense perdre la seva individualitat i allò que necessita per estar bé.

Gestió de riscos i seguretat

A l’escola de bosc, entenem el risc com quelcom que forma part de la vida i que hem d’aprendre a gestionar per tal de poder gaudir de les aventures de la vida amb consciència i respecte. Acompanyem als infants a aprendre a conèixer els riscos, a conèixer els seus propis límits i habilitats, a prendre decisions i a saber-se cuidar en cada circumstància, per tal que tinguin moltes oportunitats de practicar-lo de forma segura.

Si privem als infants d’experiències on hi ha risc implícit, els privem també de preparar-se adequadament per a la vida, que té els seus riscos, i creem persones temoroses o imprudents, faltes de pràctica i acompanyament, que poden fàcilment generar o caure en situacions perilloses.

Per això a l’escola de bosc juguem amb pals i pedres, treballem amb eines (navalles i ganivets, serres, etc.), ens enfilem als arbres, coneixem plantes tòxiques o insectes verinosos del nostre entorn, perquè tot això ens permet practicar aquesta gestió del risc i a l’hora, aprendre a gestionar millor les nostres pròpies vides.

A més a més, a les sessions som sempre dos acompanyants, ambdós tenim formació d’escola de bosc, d’educació viva i curs de primers auxilis a la natura per tal de garantir el benestar, el desenvolupament i la seguretat del grup. Paral·lelament, a l’escola de bosc tenim protocols de seguretat per a cada una de les activitats proposades per tal de recolzar als infants en la gestió progressiva i autònoma de riscos.

“No hi ha mal clima, només un mal equipament”

La filosofia de les escoles de bosc es basa en que tots els climes són bons per estar a l’aire lliure si estem ben preparats. Volem gaudir de la pluja, del sol, del fred, del vent, de cada element aprenem i ens divertim de maneres diferents.

Per això, els infants han de venir adequadament equipats a l’escola de bosc, amb roba i calçat adequat per estar a la natura i una motxilla que s’ajusti bé a l’esquena i que porti el necessari (no més), ja que l’infant l’haurà de carregar i manejar de forma autònoma.

A més a més de carregar les nostres coses, cada infanta ajuda al grup carregant una part del material que utilitzem a la sessió; és una manera de responsabilitzar-nos entre tots i totes de la cura, benestar i propostes del grup.

Treballem amb l’infant l’autogestió de les seves pertinences i l’autoregulació de les seves necessitats, la seva motxilla és la seva casa quan som a natura i garanteix el seu benestar. A la reunió d’inici de curs us expliquem què han de portar en cada època de l’any, i també com preparar adequadament una motxilla.

Respecte per la natura

La natura és un entorn viu que nosaltres compartim amb altres espècies, plantes i animals; des de l’escola de bosc tenim cura de la nostra relació amb aquest espai viu i els seus habitants i aprenem a comprendre’ls, respectar-los i relacionar-nos-hi.

Vigilem el nostre impacte, agraïm l’abundància compartida i procurem deixar els espais naturals on hem estat millor del que els hem trobat, teixint les bases de la nostra relació amb el planeta terra des d’un donar i rebre equilibrat, i mai des d’una actitud agressiva i dominant sobre la natura.

El nostre objectiu és viure, entendre i estimar la natura per anar arrelant dins nostre una ètica sostenible, una ètica que cuidi de nosaltres, dels altres i de la natura, entenent que tots som natura, depenem els uns dels altres i estem íntimament interrelacionats.

El valor del joc

El joc és la manera com els infants aprenen, creixen i es desenvolupen, per això la proposta d’escola de bosc es basa en oferir un entorn òptim on poden jugar i explorar de forma segura i lliure.

Jugar ens permet aprendre de forma divertida i autoregulada, en un marc simbòlic segur i amb una motivació oberta a la creativitat, als acords socials, a l’aventura. Els infants aprenen perquè juguen, no juguem per aprendre, deia Piaget. Per això a La Ginesta sempre està present el joc i el gaudi, en tot el que oferim i compartim.

Totes les propostes i activitats que oferim són opcionals (excepte l’espai del cercle que és el moment de grup), de manera que poden escoltar-se i escollir el què desitgen i necessiten en cada moment, recolzant l’autogestió i la presa de decisions ajustada a cada etapa.

On som

La Ginesta  està arrelada al Baix Montseny.

L’indret de les trobades varia segons l’estació i el clima, així podem aprofitar les oportunitats que cada lloc de natura ens ofereix, doncs és un entorn privilegiat amb boscos, prats, muntanyes i riu. L’àrea de trobades és generalment per la zona compresa entre la plana de Sant Esteve de Palautordera i els boscos propers al poble del Montseny.

Grups i organització

A La Ginesta oferim sessions per les tardes entre setmana o bé pels matins en caps de setmana, durant un curs escolar, d’octubre a juny.

A la tarda aprofitem l’energia del capvespre, durant els mesos d’hivern es fa fosc durant la sessió, portem frontals i podem gaudir de la foscor, els jocs de nit, la màgia del foc, animals nocturns, de conèixer el bosc sense fer servir tant la vista. En canvi, durant els mesos de primavera aprofitem la frescor, les olors i els cants del capvespre.

Al matí fem sessions més llargues, aprofitem l’energia solar i diürna per a altres activitats, caminades i exploracions més llargues, i projectes que requereixen més temps: conèixer els habitants del bosc, recol·lecció i begudes silvestres, cabanes, eines, jocs d’estratègia i sensorials, viure el procés complet del foc i aprendre a cuinar-hi, etc.

A La Ginesta cada grup porta el nom d’un animal que representa simbòlicament el moment evolutiu de l’infant o de les persones que el formen. Amb un total de cinc grups en funcionament: Ratolins, Esquirols, Guineus, Falcons i Llops i Llobes.

El nostre equip

Maria Castellana

  • Fundadora i directora de La Ginesta, Escola de Bosc, coordinadora pedagògica i acompanyant a diferent grups.
  • Titulació de Forest School Leader (Nivell 3), Kindling Play and Training, Forest School Assotiation d’Anglaterra
  • Mestra especialista en educació infantil, Universitat de Barcelona
  • Antropòloga social i cultural, Universitat de Barcelona
  • Membre de la comunitat d’aprenentatge Living Conection First Online Village des del 2023, dirigit per Jon Young, Wilderness Awarness School
  • Curs de Rastres i Mamífers Ibèrics, amb Benjamín Sanz de Muskari Rastros
  • Curs de Bushcraft: nusos, hamaques, foc i forns, eines, Gabriel Vairoletti
  • Tallers sobre Flora dels Pirineus amb Olga Domigno, Trementinaire
  • Monogràfic de cistelleria amb Esbiosfera
  • Monogràfic La pedagogia sistèmica aplicada a l’educació viva, Patricia de Diego
  • Formació Cómo ensenyar lectoescritura con rimas y cuentos, Tamara Chubarovsky
  • Curs Desenvolupament infantil i lateralitat, Dr. Jordi Catalán
  • Formació de primers auxilis a la natura vigent (renovada cada 3 anys), Creu Roja.
  • Cofundadora de Pas d’Infant, des d’on vaig cocrear i codirigir: formació Mirades en educació viva i acompanyament emocional, formació d’educació viva a la natura Petjades, i l’Escola de Bosc del Montseny.
  • Formadora especialista en lectoescriptura, cursos per a escoles i formadora del CAIEV.
  • Directora de la Formació d’Escola de Bosc, mariacastellana.com
  • Experiència en la creació i coordinació pedagògica d’escoles d’educació viva i escoles de bosc des del 2009 (Genunió, L’Arbreda, Blau Cel, La Mimosa).
laia-petra

Laia Petra

  • Acompanyant de La Ginesta, Escola de Bosc
  • Fundadora i acompanyant de l’Escola de Bosc La Molsa
  • Titulació de Forest School Leader (Nivell 3), Valencia Forest School, certificada per la Forest School Assotiation d’Anglaterra
  • Monogràfic Espiritualitat, Infància i Natura, Leona Johnson i Vicky Mateu
  • Curso Nacional de Educación en la Naturaleza, EDNA
  • Curs de Bushcraft: nusos, tendals, construccions, parcs espontanis, Gabriel Vairoletti
  • Curs de Bushcraft: nusos, hamaques, foc i forns, eines, Gabriel Vairoletti
  • Congrés Internacional de Webinars d’educació a la natura
  • Curs d’Introducció a l’Educació Viva, Jordi Mateu, CAIEV
  • Formació Mirades, Educació viva i acompanyament emocional a l’infant 0-7 anys, Pas d’Infant
  • Monogràfic La pedagogia sistèmica aplicada a l’educació viva, Patrícia de Diego
  • Formació de primers auxilis a la natura vigent (renovada cada 3 anys), Creu Roja.
  • Experiència en acompanyament educatiu a diferents projectes d’educació viva des del 2012 (Blau Cel, L’escoleta, La Mimosa, La Llavor i Les Llavors)
  •  

Vanessa Brocard

  • Acompanyant a La Ginesta, Escola de Bosc
  • Fundadora i acompanyant de l’Escola de Bosc La Molsa
  • Programa Superior Universitario en Metodología Bosquescuela, Centro Bosquescuela Cerceda
  • CFGS d’Educació Infantil, Institut Obert de Catalunya
  • Formació en Escola de Bosc, Maria Castellana
  • Curs Currículo y Naturaleza, María Mayorga de In Natura
  • Curs de Bushcraft: l’element foc, cuina de foguera i eines. Seguretat i usos. Amb Gabriel Vairoletti i Vicky Mateu
  • Curs de Bushcraft: nusos, tendals, construccions, parcs espontanis. Amb Gabriel Vairoletti i Vicky Mateu
  • Curs de Bushcraft: nusos, hamaques, foc i forns, eines, Gabriel Vairoletti
  • Curs Introducció a l’Educació Viva i Curs d’Aprofundiment a l’Educació Viva, Jordi Mateu (CAIEV)
  • Formació Acompanyament Emocional, Verónica Antón
  • Formació Mare de Dia, Associació Llars de Criança
  • Formació Doula, Associació Mares Doula
  • Formació “Com acompanyar la sexualitat dels infants”, Anna Sàlvia
  • Formació de primers auxilis a la natura vigent (renovada cada 3 anys) i Formació de primers auxilis per a nadons i nens, Creu Roja.
  •  

Andrea Garuz

  • Acompanyant de La Ginesta, Escola de Bosc
  • Co-fundadora i acompanyant de l’Escola de Bosc Collserola.
  • Mestra d’educació primària, Blanquerna, Universitat Ramon Llull, Barcelona
  • Psicòloga, Universitat Oberta de Catalunya.
  • Postgrau de Pedagogia Sistèmica, Institut Integratiu, Barcelona.
  • Formació d’Escola de Bosc, Maria Castellana
  • Curs d’Introducció a l’Educació Viva, CAIEV.
  • Monitora de casal i colònies, Esplai Brúixola.
  • Directora de colònies, Estiu Claver.
  • Mestra tutora a Escola Gavina, Centre d’Educació Especial.
  • Creadora conte infantil “¿Donde está Nala?”
  • Acompanyant del Picot de Colors, projecte d’ Educació Viva.
  • Acompanyant del Chestnut Tree, projecte d’Educació Viva al Bosc.
  • Estudiant de música, piano, al Conservatori de Lleida.
  •  

+ informació e inscripcions

Envia’m un missatge breu, clar i específic. D’aquesta manera, podré respondre’t de manera eficient.

Desplaça cap amunt